Fra rolig vandring til actionfylte aktiviteter

komp_Roger_Brendhagen (1 of 1)-8.jpg

Dovrefjell og Rondane

Rett utenfor døren vår starter høyfjellet, med flotte topper og stille daler. Noe nytt og spennende venter bak hver sving eller bakketopp. Vi ligger sentralt i fjellheimen i innlandet. Pilegrimsleden går gjennom gårdsplassen vår, og det er mange stier å utforske i nærområdet. Flere overnattingssteder i Dovrefjell, Rondane og Dovre nasjonalpark ligger kun en dagsetappes vandring fra oss.

Urdyret moskusen

Moskusen er den mest særegne skapningen du kan treffe på Dovrefjell, en lys levende fortidslevning! Under siste istid levde moskusen i de nordlige områdene av Europa og Asia. Fossiler som er funnet i Norge er fra 40.000 til 100.000 år gamle.

Moskusen på Dovrefjell ble først hentet fra Grønland i 1931, deretter i årene etter krigen, og nå er det ca 300 dyr i området. I dag finnes det moskus på Dovrefjell, nordre Femundsmarka, Rogen i grenseområdet Nord Sverige, noen områder i nordlige Russland og Sibir, noen områder i Alaska og på Øst-Grønland.

Solid skalle

Moskusen ser ut som en bøffel, men er av geiteslekt. Når oksene kjemper om hegemoniet og braker sammen før parringen i august – september, kan det skje med slik kraft at det lukter brent, omtrent som når man slår to steiner mot hverandre, og det hender at skallen sprekker…!

Moskusen er ikke farlig hvis den ikke blir provosert, men til forskjell fra andre ville dyr flykter den ikke alltid for mennesker. Respektfull avstand til en moskus er 200 meter, har du kommet nærmere er det best å trekke seg rolig tilbake. Hunder må holdes i bånd.

En god opplevelse med guidet tur

Er du nysgjerrig på moskusen er det best å gi seg med på en guidet tur. Det arrangeres fotturer daglig hele sommersesongen fram til midten av september. De starter kl 10.00 og varer ca 5 timer (10-15 km). Man må som regel ha bil for å komme til startpunktet på fotturen/safarien. Nærmeste arrangør til oss er Hjerkinnhus Hotell.

Vi er de eneste i verden som har moskussafari fra hesteryggen - les mer her.

Opplev Dovre fra sykkelsetet

Mellom Dombås og Hjerkinn kan du sykle Nasjonalparkvegen – en tur- og sykkelveg i flott natur, uten biltrafikk. Vegen er 30 kilometer lang, med mulige stoppesteder hos servering- og overnattingssteder hver femte kilometer.

I tillegg er det milevis med grusveger inn i Kvitdalen, Einunndalen og Folldalen, samt Grimsdalen og Dørålen.

Tour de Dovre er en sykkelrute som gjerne kan gjennomføres over flere dager, med overnatting hos overnattingstedene langs ruta. Ruta er en rundtur mellom Dombås, Hjerkinn, Folldal, Grimsdalen og Dovre, en unik opplevelse. Les mer om Tour de Dovre her.

Utleie av sykler

Dovrefjell Adventure har sykler til utleie hos oss, både vanlige og el-sykler. Vi har fem vanlige og fire el-sykler til utleie, men kan skaffe flere ved bestilling på forhånd.

Priser utleie av sykkel 2019
Antall Voksen barn el-sykkel
Tre timer 400
Ett døgn 300 150 600
Tre døgn 600 300 1200

Fiskelykke

Ørreten er bitevillig i våre fjellvann, og fiskekort får du kjøpt på iNatur.no. Hjerkinndammen og Kvitdalsvannene er nærmeste mulighet for å fiske, samt elva Folla som renner ut fra Avsjøen. Kanskje kan vi gi deg noen gode tips om fiskeplass også.

Utleie av kano og båt

Vi har 5 kanoer og 2 båter på Hjerkinndammen, 1,5 km nedenfor Fjellstua. Leien inkluderer kano/båt, årer og flytevester. 

Kr 200/per farkost, per dag

Hestekrefter på fire hjul  

På Hjerkinndammen – samme sted som deler av Børning 2 ble spilt inn på – kan du nå prøve din egen bil på isbane. Vinterstid arrangeres det isbanekjøring for alle på enkelte helger. Vi kan også åpne isbanen på ukedager på forespørsel. Det er åpent for alle registrerte biler og samme regler som gjelder på veien gjelder her. 

Følg med på Hjerkinndammen isbane på Facebook for oppdatert info om planlagt kjøring.

Firbeint drahjelp

Prøv deg som tøff hundekjører i Dovre/Folldal i vinter! Du vil kjøre ditt eget 4-6-hunders spann med trygge hunder, og erfarne guider.

Spør oss om mer info, eller kontakt hundekjører Egil Killi på tlf. 951 372 14

Skiglede 

Om vinteren er det milevis med skispor på Dovrefjell og i Folldal. Er det forhold til det, preparerer vi vår egen fjelløype – Hjerkinnhørunden.

For oppdatert løypekart i Dovre, se skisporet.no.

For oppdatert løypekart i Folldal, se skisporet.no.

 
Maria-kk-2-3.jpg
 

Pilegrimsleden 

Du trenger ikke være troende for å få en himmelsk opplevelse av å gå pilegrimsleden… 

Pilegrimsleden over Dovrefjell er kanskje den mest populære delen av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim og Nidarosdomen. Denne går over fjellet, og vandrerne kommer innom de gamle fjellstuene som gjennom århundrene har tatt imot pilegrimer og andre reisende. Pilegrimsleden over Dovrefjell følger den gamle ferdselsveien over fjellet, Den gamle kongevegen som også er pilegrimsvei og merket pilegrimsled. Du kan planlegge din pilegrimsvandring på pilegrimsleden.no.

Det er mange som ønsker å gå pilegrimsleden over Dovrefjell, men det blir ikke til at de legger i vei. En årsak kan være at en ikke ønsker å gå alene eller at sekken blir for tung å bære. Det arrangeres årlig felles langvandringer, se Pilegrimsledens nettsider.

Eysteinskyrkja

Eysteinskyrkja ligger få minutters gange fra Hjerkinn Fjellstue. Denne ble bygget i 1969, men navnet har den etter Kong Eystein, som skal ha bygget en kirke på Hjerkinn på 1100-tallet. Denne sto nedenfor Fjellstua.

Pilegrimsstua

Vi har et eget overnattingstilbud for vandrende som ønsker et rimeligere alternativ. Les mer

Mange muligheter 

 

Er du ute etter naturopplevelser er det endeløse muligheter fra Hjerkinn. I tillegg er det noen spektakulære høydepunkt.

Viewpoint Snøhetta

Utkikkspunktet på Tverrfjellet gir deg panoramautsikt over Dovrefjell. Bygget er designet av Snøhetta arkitekter, eies av Norsk Villreinsenter, og har vunnet flere priser. Årlig besøker flere titusen personer Viewpoint Snøhetta, som står åpen i sesongen juni-oktober.

Knutshø

En kort kjøretur fra Hjerkinn Fjellstue ligger flere utgangspunkt for vandring til Knutshø. Knutshø regnes som Nord-Europas rikeste plantefjell, og siden 1700-tallet har mange botanikere tatt turen til det frodige fjellet. Fjellet består av Søndre, Midtre og Nordre Knutshø, og ligger like innenfor Trøndelag, helt på grensen mot Dovre. Turbeskrivelse for ett av utgangspunktene finner du her.

Fokstua naturreservat

Har et rikt og unikt fugleliv. Reservatet ligger 20 km sørover E6 fra Hjerkinn. Det er en 7 km merket og kloppet sti, hvor du kan oppleve fuglelivet på nært hold. Vis hensyn i hekkesesongen, her finner du brosjyrer og mer informasjon.

Høyt og Lavt Bjorli

Om du vil ha litt andre utfordringer og en pause fra høyfjellet, anbefaler vi en tur til Høyt og Lavt på Bjorli. Klatreparken ligger i flotte omgivelser, rett ved siden av skitrekket på Bjorli.